13.1 Batterijlaadsystemen

 

Het laden van batterijen is complex. Onjuist laden van batterijen kan de veiligheid in gevaar brengen.

Het laden van moderne tractiebatterijen moet zorgvuldig gebeuren. Fabrikanten hebben voorschriften opgesteld. Onjuist laden veroorzaakt versnelde slijtage. Ook de veiligheid kan - vanwege bv. celsluiting- onder druk komen te staan.
Batterijen zijn er in verschillende uitvoeringen.Allereerst de traditionele loodzwavelzuur met een vloeibaar elektrolyt. Deze batterij is kostenefficiënter. Tijdens het laden wordt gas gevormd. Verder moet regelmatig water worden bijgevuld.Een variant op de traditionele tractiebatterij is de onderhoudsvrije tractiebatterij. Hierbij is het elektrolyt als een gel uitgevoerd, waardoor waterbijvullen niet nodig is.Lithium- ionbatterij; deze batterijen hebben een hoger rendement en hogere kostprijs. Ze zijn Iichter en onderhoudsvriendelijk, waterbijvullen is niet nodig. De chemische stabiliteit is een aandachtspunt.De brandstofcel is nog in ontwikkeling
Batterijen zijn complexe arbeidsmiddelen en dienen daarom jaarlijks gekeurd te worden.Voor het bewaken van de laadsystematiek worden softwarematige toepassingen ingezet; batterijvlootbeheerssoftware.
De kwaliteit van m.n. de hoogfrequentlader wordt transparant gemaakt via een efficiency-label.

Alle mogelijkheden Batterijlaadsystemen