8.14 Voorzetstukken

Voorzetstukken maakt de truck multifunktioneel. Het gebruik van het juiste voorstuk vergroot de veiligheid en de efficiëncy en voorkomt schade aan de lading. Het werken met voorzetstukken moet opgenomen zijn in de training van de chauffeur. Als er een voorzetstuk gemonteerd wordt moet nagegaan worden of een aanpassing van het lastdiagram nodig is. Voorzetstukken moeten jaarlijks gekeurd worden, bijvoorkeur gelijktijdig met de truck.

Intern transport materieel wordt ingezet voor het transport van verschillendsoortige ladingen, zoals vaten, witgoed, vaten, pijpen. Voor een veilig en efficiënt tranport van deze afwijkende ladingpakketten is het gebruik van een voorzetstuk noodzakelijk. Voorzetstukken maken de truck multifunctioneel.
Voorzetapparatuur kan mechanisch, hydraulisch of elektrisch worden bediend.
Van groot belang bij de keuze van het juiste voorzetstuk is de afstemming van het gewicht van het voorzetstuk op de beschik­bare hefcapaciteit van de heftruck. Dit betekent, dat er een aangepast werklastdiagram afgeven moet worden.
Voorzetstukken zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar. De mogelijkheden variëren van een sideshift, een hydraulische klem of een dubbel stel vorken tot aan het gebruik van geavanceerde push-pull apparatuur voor palletloze handling. Enkele andere (niet-alledaagse) voorbeelden van voorzetapparatuur zijn o.a. draaibare vorken, klemvorken, vorkverstellers, kraanarmen, kiepbakken, sneeuwschuivers, rolbezems en weeginrichtingen.

Alle mogelijkheden Voorzetstukken