4.12.4 4. Valbeveiliging

Onderhoud, verhelpen van storingen e.d. zijn werkzaamheden die valrisico's opleveren. Persoonlijke valbeveiligingen in de vorm van b.v.  veiligheidsharnassen, verbindingsmiddelen en ankerpunten  zijn dan goede oplossingen. Een harnas is maatwerk; een goede aansluiting op het lichaam is belangrijk.
De effecten van een val moeten niet worden onderschat.
Losse beenbanden zullen een extra belasting in de liezen veroorzaken en mogelijk raken hierbij de geslachtsdelen bekneld.  Het hoofd krijgt ook geen schok, of men nou rug- of borstpunt gebruikt om de vallijn aan vast te maken. Het is wel essentieel dat de gebruiker een vallijn (= lijn met schokdemper) gebruikt. Schokdemper remt de val en reduceert kracht op lichaam tot 6kN.
Het langdurig hangen in de valgordel  veroorzaakt een stagnatie van de bloedsomloop. Hierdoor kan er onvoldoende bloed bij het hart en de hersenen komen waardoor vitale functies kunnen uitvallen, het suspension trauma.  De persoon in het harnas kan bewusteloos raken en zelfs overlijden. Het is dan ook belangrijk dat het slachtoffer binnen 15 minuten uit het harnas wordt bevrijd. Het BHV-team dient hierop getraind te zijn.
Voor meer informatie zie http://www.logistiek-vc.nl/weblogs/id23-10.-valgevaar-in-magazijn.-.html