3.1.2 Pallet controle straat

Kwaliteit van pallets is belangrijk voor een vlotte doorstroom , stabiele opslag van goederen, veilige handling van de pallets, hygiene enz.

Pallets moeten continue gecontroleerd worden op maatvastheid. Pallets zijn onderhevig aan grote krachten waardoor de pallet scheef ghetrokken kan worden, er planken worden verschoven e.d.  Verder moet vastgesteld worden of de pallet nog voldoende stevig is. Klossen kunnen los raken, Spijkers kunnen losraken, planken kunnen breken. Ook vanuit de invalshoek hygiene is controle belangrijk. Door beschadigde pallets kunnen verontreiniging zich vastzetten waardoor de pallet onhygienisch wordt.
Het controleren van pallets moet een vast onderdeel zijn van het handlen van een  pallet. Een optimale uitwerking hiervan is het plaatsen van een pallet controle straat in de palletstroom Hierdoor is geborgd dat alle pallets gecontroleerd worden. De palletcontrole is als volgt opgebouwd:
- stapel lege pallets wordt buiten veiligheidszone opgezet en naar binnen getransporteerd (foto 1.);
- stapel pallets wordt af gestapeld door palletmagazijn, zodat pallets één voor één worden toegevoerd;
- controle op aanwezigheid buitenklossen middels 6 pneumatische cilinders (foto 2.);
- controle op aanwezigheid boven- en onderplank (foto 3.);
- spijkerwals en druktest onderplank (foto 4.);
- palletmagazijn voor het opstapelen afgekeurde pallets en apart palletmagazijn voor het opstapelen van goedgekeurde pallets (foto 5.).
- afname door heftruck

Voordelen zijn:

- ongestoorde voorgang goederen stroom

- veiligheid

- hygiene